Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Przegrzebki zapiekane z cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Przegrzebki zapiekane z cebulą - składniki:
Przegrzebki zapiekane z cebulą - sposób przygotowania: Umyte przegrzebki marynujemy w soku z limonki 15-20 minut. W tym czasie podgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i na średnim ogniu powoli podsmażamy pokrojoną w cienkie talarki cebulę i posiekany czosnek - aż będą złociste. Dodajemy sherry i czekamy, aż odparuje, odstawiamy. Podsmażoną cebulę układamy na dnie muszli przegrzebków (jeśli użyliśmy świeżych) albo żaroodpornych kokilek. Na to kładziemy po dwa marynowane przegrzebki na porcję, posypujemy bułką tartą i natką, polewamy resztą oliwy i wstawiamy na górną półkę bardzo gorącego piekarnika na 5 minut. Inspirację do tego przepisu znalazłam w książce Catalan Country Kitchen uroczej Marimar Torres. Bardzo ważnym kontrapunktem smakowym jest tu sherry, ale jeśli nie mamy go pod ręką, możemy użyć wytrawnego białego wina.