Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki duszone w pergaminie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki duszone w pergaminie - składniki:
Gruszki duszone w pergaminie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przygotowujemy cztery kwadratowe arkusze (o boku 30 cm) pergaminu, rozkładamy na nich plasterki cytryny, stawiamy po jednej gruszce i wsypujemy po łyżeczce rodzynek. Oprószamy gruszki cynamonem z cukrem. Jedną laskę wanilii nacinamy wzdłuż i kroimy na cztery części - kładziemy po kawałku obok każdej gruszki. Zbieramy brzegi pergaminu, związujemy bawełnianym sznurkiem namoczonym w wodzie. Ustawiamy sakiewki w brytfance, wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Z drugiej laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Ustawiamy sakiewki na talerzykach, delikatnie rozwijamy, skrapiamy gruszki sosem powstałym podczas duszenia. Podajemy z bitą śmietaną.