Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gruszki duszone w pergaminie
Gruszki duszone w pergaminie - składniki:
Gruszki duszone w pergaminie - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przygotowujemy cztery kwadratowe arkusze (o boku 30 cm) pergaminu, rozkładamy na nich plasterki cytryny, stawiamy po jednej gruszce i wsypujemy po łyżeczce rodzynek. Oprószamy gruszki cynamonem z cukrem. Jedną laskę wanilii nacinamy wzdłuż i kroimy na cztery części - kładziemy po kawałku obok każdej gruszki. Zbieramy brzegi pergaminu, związujemy bawełnianym sznurkiem namoczonym w wodzie. Ustawiamy sakiewki w brytfance, wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Z drugiej laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Ustawiamy sakiewki na talerzykach, delikatnie rozwijamy, skrapiamy gruszki sosem powstałym podczas duszenia. Podajemy z bitą śmietaną.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki