Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ośmiornica

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ośmiornica - składniki:
Ośmiornica - sposób przygotowania: Ośmiornicę myjemy i wykrawamy otwór gębowy. Zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy przyprawy i cebule przekrojone na pół. Gotujemy ok. 2,5 godziny. Odkrawamy macki. Ziemniaki gotujemy do miękkości w wodzie z solą i liściem laurowym. Przygotowujemy miksturę z agality, laktozy, wody, odrobiny soli i atramentu. Odstawiamy na pół godziny, następnie obtaczamy w niej ziemniaki. Układamy je na blasze i wsuwamy do pieca (70 st. C) na 30 minut - otrzymamy jadalne "kamienie". Robimy gąbkę. Natkę miksujemy z wodą, cedzimy. Mąkę mieszamy z jajkiem i sokiem z natki. Przelewamy przez sito do syfonu, nabijamy dwa naboje. Wyciskamy do papierowych kubków, w ich spodach robimy dziurki nożem. Wstawiamy do mikrofalówki na 45 sekund (przy mocy 750 W).Macki ośmiornicy doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie, trzymamy w cieple. Na tej samej patelni przygotowujemy sos: redukujemy 200 ml bulionu z ośmiornicy, dodajemy sok z buraków i śmietanę.Talerze skrapiamy sosem, układamy kamienie, macki, kawałki gąbki.

Informacje o Ośmiornica

  • Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji

    <strong>Ośmiornice</strong> i papryczki - pozdrowienia z Galicji

    brakuje ryb, m.in. sardynek, dorsza atlantyckiego, tuńczyków oraz morszczuka. Prócz ryb, jada się też owoce morza: mule, małże św. Jakuba, krewetki oraz kałamarnice i ośmiornice. Z tej ostatniej przyrządza się jedno z najbardziej znanych galicyjskich dań: ośmiornicę po

  • Toskańskie wakacje z kwiatem cukinii, czarną truflą i ośmiornicą

    Toskańskie wakacje z kwiatem cukinii, czarną truflą i <strong>ośmiornicą</strong>

    Muszę się Wam przyznać, że włoskie restauracje (nawet te droższe i mniej turystyczne), w których jadłam, mnie nie zachwyciły. Za kolację w 'lepszej' restauracji dla 4 osób z butelką wina trzeba zapłacić około 100 euro. Wydanie takiej kwoty codziennie nie mieści się w naszym waka

  • Ośmiorniczki

    Podobno Grecy obijają ośmiornicę stu uderzeniami o kamień, aby zmiękła, a Hiszpanie fundują jej szok termiczny, po trzykroć zanurzając w ukropie (niezbędny jest wielki gar). Można jeszcze stłuc ją wałkiem lub tłuczkiem. Na żadną z tych ewentualności nie byliśmy przygotowani

  • Sigha, sigha, czyli grecka wyprawa kulinarna w rytmie slow

    Sigha, sigha, czyli grecka wyprawa kulinarna w rytmie slow

    przysmaków, a nawet połowach ośmiornic, małży czy jeżowców. Co więcej, dowiedzą się jak różnorodnie można wykorzystać te produkty w kuchni. A przewodnikiem po tym kalejdoskopie smaków będzie profesjonalny szef kuchni i prawdziwy pasjonat Grecji. Pierwszy turnus wyprawy na Poros odbędzie się w terminie 28.08

  • Na wagę złota

    Na wagę złota

    szafranu do tradycyjnego risotto alla milanese, które serwuję samo lub jako dodatek do ossobuco (giczy cielęcej).Szafran pasuje do każdej ryby lub owoców morza. Tutaj proponuję mój przepis na polpo in umido con spinaci e zafferano (ośmiornicę duszoną ze szpinakiem). Nitki trzeba dodać na samym końcu, tak

  • Zupa z owocami morza - wideo

    Zupa z owocami morza - wideo

    Błogie wakacje na hiszpańskim wybrzeżu to coś, o czym marzy każdy miłośnik owoców morza. Langustynki, ośmiornice, ryby, krewetki; z grilla, duszone w oliwie, w paelli, - czasem aż trudno się zdecydować. Gdy urlop stanie się tylko wspomnieniem, warto przywołać zapamiętane z

  • Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza

    Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza

    sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast. Ośmiornica - oryginalna i apetyczna W Polsce najłatwiej kupić ośmiornice mrożone, zdecydowanie rzadziej w świeżym wydaniu. Ale nie ma się co martwić - pod wpływem niskiej temperatury ich mięso

  • Bar sałatkowy

    Bar sałatkowy

    dressingiem. Ośmiornica z orientalną sałatką ogórkową (dla 3 osób) 1/2 kg ośmiornicy (1 duża lub kilka małych), mąka kukurydziana do obsypania, sól i pieprz, 1/2 l oleju do