Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak z pomarańczami i miso
Kurczak z pomarańczami i miso - składniki:
Kurczak z pomarańczami i miso - sposób przygotowania:
W dużym garnku łączymy sos sojowy, cukier i gorącą wodę. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zanurzamy kurczaka w marynacie, dolewamy tyle zimnej wody, aby płyn całkowicie przykrył kurczaka. Odstawiamy na 8 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dokładnie osuszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy, obieramy ją z albedo i błonek, dzielimy na cząstki, sok wyciekający podczas filetowania zachowujemy. Mieszamy go ze skórką i miso. Następnie wcieramy tę mieszankę pod skórę na piersi. Do środka wkładamy cząstki pomarańczy. Kurczaka nacieramy oliwą, solą, pieprzem i posiekaną papryczką. Układamy w brytfance piersią do góry, pieczemy pół godziny. Zwiększamy temperaturę do 190 st. C, odwracamy kurczaka i pieczemy pół godziny. Podwyższamy temperaturę do 220 st. C, odwracamy kurczaka piersią do góry. Pieczemy 15 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
- 250 ml jasnego sosu sojowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 500 ml gorącej wody + zimna woda do uzupełnienia
- 1 kurczak z wolnego chowu
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 posiekana papryczka chilli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki