Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z pomarańczami i miso

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z pomarańczami i miso - składniki:
Kurczak z pomarańczami i miso - sposób przygotowania: W dużym garnku łączymy sos sojowy, cukier i gorącą wodę. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zanurzamy kurczaka w marynacie, dolewamy tyle zimnej wody, aby płyn całkowicie przykrył kurczaka. Odstawiamy na 8 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dokładnie osuszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy, obieramy ją z albedo i błonek, dzielimy na cząstki, sok wyciekający podczas filetowania zachowujemy. Mieszamy go ze skórką i miso. Następnie wcieramy tę mieszankę pod skórę na piersi. Do środka wkładamy cząstki pomarańczy. Kurczaka nacieramy oliwą, solą, pieprzem i posiekaną papryczką. Układamy w brytfance piersią do góry, pieczemy pół godziny. Zwiększamy temperaturę do 190 st. C, odwracamy kurczaka i pieczemy pół godziny. Podwyższamy temperaturę do 220 st. C, odwracamy kurczaka piersią do góry. Pieczemy 15 minut, aż skórka będzie chrupiąca.