Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fritole - pączki weneckie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fritole - pączki weneckie - składniki:
Fritole - pączki weneckie - sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą wodą, odsączamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiamy gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieramy porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwamy je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażymy z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!