Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto gruszkowo-imbirowe
Ciasto gruszkowo-imbirowe - składniki:
Ciasto gruszkowo-imbirowe - sposób przygotowania:
Do posypania: 1 łyżka cukru trzcinowego, po szczypcie zmielonych goździków i cynamonu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy nożem. Wlewamy jajka ubite z cukrem, dodajemy imbir. Mikserem ucieramy gładkie ciasto. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na cieście układamy (na zakładkę) obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry owoce. Oprószamy je cukrem trzcinowym wymieszanym z goździkami i cynamonem. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Podajemy na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i startą czekoladą.
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła + masło do formy
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka świeżo startego kłącza imbiru
- Nadzienie:
- 3-4 twarde gruszki
Informacje o Ciasto gruszkowo-imbirowe
-
Uczta dla dwojga
krócej - około 30 minut. Podawaj ciepłe, z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych. Ciasto gruszkowo-imbirowe Ciasto: szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag zimnego masła 15 dag drobnego cukru łyżka świeżo startego kłącza imbiru 3 jajka Nadzienie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki