Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rybne carpaccio z musem chrzanowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rybne carpaccio z musem chrzanowym - składniki:
Rybne carpaccio z musem chrzanowym - sposób przygotowania: Ryby kroimy w jak najcieńsze plastry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy, aby się lekko zamarynowały, a w tym czasie robimy mus: w sokowirówce wyciskamy sok z ogórka - odmierzamy pół szklanki (125 ml), mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem, przyprawiamy do smaku; mieszanina powinna być dość ostra. Łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną, wstawiamy do lodówki. Po kilkunastu minutach dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszamy, znowu wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, nabieramy ją łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki formujemy quenelles (wrzecionowate kluseczki); trzymamy je 2 godziny w lodówce. Zamarynowane ryby układamy na talerzykach, na wierzchu kładziemy po porcji musu. Dekorujemy plasterkami ogórka oraz ziołami.