Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rybne carpaccio z musem chrzanowym
Rybne carpaccio z musem chrzanowym - składniki:
Rybne carpaccio z musem chrzanowym - sposób przygotowania:
Ryby kroimy w jak najcieńsze plastry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy, aby się lekko zamarynowały, a w tym czasie robimy mus: w sokowirówce wyciskamy sok z ogórka - odmierzamy pół szklanki (125 ml), mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem, przyprawiamy do smaku; mieszanina powinna być dość ostra. Łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną, wstawiamy do lodówki. Po kilkunastu minutach dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszamy, znowu wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, nabieramy ją łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki formujemy quenelles (wrzecionowate kluseczki); trzymamy je 2 godziny w lodówce. Zamarynowane ryby układamy na talerzykach, na wierzchu kładziemy po porcji musu. Dekorujemy plasterkami ogórka oraz ziołami.
- Ryba:
- 4 filety z pstrąga lub troci (po 200 g)
- sól i pieprz
- oliwa
- sok z limonki
- Mus chrzanowy:
- 1 duży ogórek
- 125 g kwaśnej śmietany 22%
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- sól
- pieprz ew. kilka kropli tabasco
- 1.5 płatka żelatyny lub 1.5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 100 ml śmietanki kremówki
- Oraz:
- pokrojony w cienkie plasterki ogórek
- ulubione świeże zioła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki