Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pączki luksusowe
Pączki luksusowe - składniki:
Pączki luksusowe - sposób przygotowania:
Robimy nadzienie: skórkę pomarańczową drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia, ucieramy na masę. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 200 ml ciepłej śmietany i 3 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i jajka ubijamy nadparą z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Doprzesianej mąki wlewamy rozczyn, jajka i resztę letniej śmietany, wyrabiamy pulchne ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk, wgniatamy w nie stopione masło irum i znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy z niego krążki o średnicy 4-5 cm. Na co drugim kładziemy kulkę nadzienia, przykrywamy pustym krążkiem i starannie zlepiamy brzegi.
Robimy lukier: z cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". Ucieramy go drewnianą pałką, aż zbieleje, mieszamy z sokiem z cytryny, rumem, drobno posiekaną skórką pomarańczową i taką ilością ciepłej wody, by polewa miała gęstość śmietany. Gdy pączki wyrosną, porcjami smażymy je w gorącym smalcu. Jeszcze gorące smarujemy pędzlem maczanym w lukrze.
- Nadzienie:
- 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 150 gmielonych migdałów
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 25 ml rumu
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- Ciasto:
- 100 g drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml śmietany 12%
- 1 kg mąki pszennej
- 15 żółtek
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 150 g sklarowanego masła
- 50 ml rumu
- smalec do głębokiego smażenia
- Lukier:
- 200 g cukru
- 125 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml rumu
- 3-4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!
Informacje o Pączki luksusowe
-
Gdzie w Polsce można kupić najlepsze pączki? Zapytaliśmy blogerów kulinarnych. Odpowiedzieli i... podzielili się z nami swoimi przepisami!
czekośliwką i kandyzowaną skórką. To chyba jedyne miejsce, które znam, gwarantujące sprzedaż zawsze ciepłych pączków. Mój ulubiony przepis na pączki jest na blogu, najbardziej lubimy nadziewane szlachecką konfiturą z wiśni lub dżemem z czarnej porzeczki. Pączki luksusowe Z poniższych proporcji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki