Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ryba w sosie pomarańczowym
Ryba w sosie pomarańczowym - składniki:
Ryba w sosie pomarańczowym - sposób przygotowania:
Z filetów rybnych usuń wszystkie pozostałe ości, mięso umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Sparz i umyj pomarańcze, jedną cieniutko obierz, a skórkę pokrój w wąskie paseczki. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok. Dwie pozostałe pomarańcze przekrój na pół i ostrym nożykiem wytnij z nich fileciki (cząstki bez błonek i białych części). Szalotki obierz, opłucz, posiekaj i zeszklij na 5 dag masła. Wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż odparuje, a sos nabierze konsystencji syropu. Zdejmij z ognia, przecedź, dodaj śmietankę, przypraw do smaku solą, pieprzem i taką ilością cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i usmaż na nim filety po 2 minuty z każdej strony. Przełóż ryby z patelni na ogrzany talerz. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzej, wlej sos pomarańczowy, dodaj skórkę, cząstki pomarańczy i listki estragonu. Podgrzewaj, mieszając, a gdy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i ogrzewaj ją przez 4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż rybę na ogrzanych talerzach, polej sosem i podawaj z kluseczkami lub ryżem.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki