Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wielkanocne mazurki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wielkanocne mazurki - składniki:
  • (na 2 prostokątne mazurki o wymiarach 30 x 20 cm)
  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • Masa różana:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 200 g konfitury różanej kilka łyżek syropu z płatków róży np. firmy Fungopol lub Polska Róża
  • migdały
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kawałek gorzkiej czekolady
  • listki mięty lub melisy
Wielkanocne mazurki - sposób przygotowania: Z mąki, cukru, startego na wiórki masła i żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię do żywności, chłodzimy godzinę w lodówce. Dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąty. Kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy 20 minut w 180 st. C na jasnozłoty kolor. Robimy masę: czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. 2/3 masy rozsmarowujemy na upieczonych, przestudzonych kawałkach kruchego ciasta. Gdy polewa zastygnie, smarujemy mazurki konfiturą. Resztę masy czekoladowej ponownie topimy i dekorujemy oba ciasta, tworząc np. kratkę. Następnie polewamy mazurki smużkami syropu. Zanim czekolada zastygnie, ozdabiamy - według uznania - migdałami, skórką, listkami ziół, tartą czekoladą.

Informacje o Wielkanocne mazurki

  • Nowoczesne Raw Mazurki

    Nowoczesne Raw Mazurki

    słodkości możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację wielkanocnego mazurka. Taki zdrowy mazurek może być doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, które często bywają bardzo słodkie. Z duchem czasuKulinarna Wielkanoc wcale nie musi być nudna. California Prune

  • Tradycyjna Wielkanoc z produktami marki Herbapol

    Tradycyjna Wielkanoc z produktami marki Herbapol

    Do wielkanocnych wypieków polecamy gęste i pełne smaku dżemy oraz powidła marki Herbapol stworzone ze starannie wyselekcjonowanych odmian owoców. Oparty na sprawdzonej recepturze Dżem Wiśnia nadwiślanka idealnie sprawdzi się jako składnik wielkanocnego mazurka. Duże kawałki najlepszej z polskich

  • Tradycyjna Wielkanoc z produktami marki Herbapol

    Tradycyjna Wielkanoc z produktami marki Herbapol

    Do wielkanocnych wypieków polecamy gęste i pełne smaku dżemy oraz powidła marki Herbapol stworzone ze starannie wyselekcjonowanych odmian owoców. Oparty na sprawdzonej recepturze Dżem Wiśnia nadwiślanka idealnie sprawdzi się jako składnik wielkanocnego mazurka. Duże kawałki najlepszej z polskich

  • Przepisy na Wielkanoc - tradycyjne dania, przekąski i słodkości na świąteczny stół

    Przepisy na Wielkanoc - tradycyjne dania, przekąski i słodkości na świąteczny stół

    wybór jest niemal nieograniczony. Poznaj nasze przepisy na: Wielkanocne mazurki Bardziej i mniej tradycyjne babki Paschy na szybko i klasyczne Doskonałe serniki false false

  • Twój dom od dziś zawsze online

    Twój dom od dziś zawsze online

    . Rozwiązanie to sprawdzi się przed świętami i specjalnymi okazjami związanymi z nimi tradycyjnymi potrawami. Przygotowanie wielkanocnego mazurka w Polsce czy indyka w USA w związku ze Świętem Dziękczynienia, od teraz nie będzie stanowiło żadnego wyzwania. Platforma Home Connect to także zdalny dostęp do

  • Jak wyglądał wielkanocny stół 500, 150 i 50 lat temu? Zapytaliśmy o to eksperta

    Jak wyglądał wielkanocny stół 500, 150 i 50 lat temu? Zapytaliśmy o to eksperta

    niewiele. Nie do końca. To jest ten okres, kiedy pojawiają się baby wielkanocne, mazurki (na przykład mazurki migdałowe) oraz serownik - pieczony deser przypominający sernik, ale z o wiele większą ilością żółtek oraz cykatami - karmelizowanymi skórkami z cytryn, pomarańczy i limonek, nasączonymi wódką

  • Wielkanocna lista słodkich przebojów - przepisy na świąteczne wypieki z Kasią

    Wielkanocna lista słodkich przebojów - przepisy na świąteczne wypieki z Kasią

    dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na klasyczną wersję wielkanocnego mazurka: Mazurek wielkanocny  Składniki:· mąka - 250 gramów·

  • Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    książkę kucharską z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 roku. Tu można znaleźć sporo przepisów na kruche ciasta z migdałami, rodzynkami i kandyzowanymi skórkami z cytrusów (można je uznać za protoplastów wielkanocnych mazurków) oraz różne "torty" (właściwie tarty) z owocami i uwielbianymi wtedy