Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Duszony fenkuł z karczochami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Duszony fenkuł z karczochami - składniki:
  • 2 fenkuły; oczyszczone i pokrojone poziomo w plastry o grubości 1 cm
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych igieł świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki; osączonych
  • 1 puszka (400 ml) serc karczochów w zalewie; osączonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki posiekanej natki
Duszony fenkuł z karczochami - sposób przygotowania: Plastry fenkułu podsmażamy w rondlu na łyżce oliwy, aż się zrumienią. Wyjmujemy, do rondla wlewamy drugą łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, rozmaryn, oregano, tymianek, sól i pieprz, smażymy minutę, oprószamy mąką, zasmażamy na biało. Zalewamy winem i gotujemy 2 minuty. Dodajemy bulion oraz pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.Na dno żeliwnego rondla o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy połowę fenkułów, na niej połowę karczochów i połowę cebulowej mieszaniny. Kładziemy drugą warstwę składników. Przykrywamy i pieczemy 3-4 godziny w 120 st. C. Podajemy posypane natką.