Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Małże św. Jakuba z sosem kaparowym i ragout z kalafiora

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Małże św. Jakuba z sosem kaparowym i ragout z kalafiora - składniki:
  • Sos:
  • 50 ml białego wina
  • 80 ml śmietanki 36%
  • sok z 1 cytryny
  • 120 g świeżego masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka posiekanych kaparów
  • 1 posiekana dymka
  • Ragout z kalafiora:
  • 80 g różyczek kalafiora (o wielkości najwyżej 1 cm)
  • 20 g klarowanego masła
  • 30 g złotych rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
  • Małże:
  • 12 przegrzebków (małży św. Jakuba)
  • sól
  • pieprz
  • 20 g klarowanego masła
  • 60 g świeżego masła
  • 80 g orzeszków pinii (uprażonych i pokruszonych)
Małże św. Jakuba z sosem kaparowym i ragout z kalafiora - sposób przygotowania: Robimy sos: zagotowujemy białe wino ze śmietanką, odparowujemy do połowy objętości. Dodajemy sok z cytryny, a następnie po kawałeczku masło, stale mieszając, aby napowietrzyć sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kapary i dymkę, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Robimy ragout: kalafiora przesmażamy na złoto na klarowanym maśle. Dodajemy rodzynki, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Małże solimy i pieprzymy, smażymy na klarowanym maśle po minucie z każdej strony. Dodajemy świeże masło, wsypujemy piniole i kilka razy odwracamy małże, aby z każdej strony pokryły się orzechami. Talerz skrapiamy sosem, na wierzchu kładziemy ragout z kalafiora i rodzynek, na nim małże obtoczone w orzeszkach.