Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z bakłażanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z bakłażanem - składniki:
Risotto z bakłażanem - sposób przygotowania: Rozpuść dwie łyżki soli w litrze zimnej wody. Pokrój bakłażany w kostkę, włóż je do wody i odstaw na 30 minut, a potem osącz na sitku. W dużym rondlu rozgrzej 1/3 szklanki oliwy, podsmaż, mieszając, osączone bakłażany. Smaż na małym ogniu i koniecznie w jednej warstwie. Jeśli nie masz odpowiednio szerokiego rondla, smaż bakłażany partiami. Po 8-10 minutach bakłażany powinny być przyrumienione i miękkie, wtedy wyjmij je z rondla. W małym rondelku zagotuj bulion i pozostaw na malutkim ogniu. W garnku wymieszaj 2 łyżki oliwy z szalotkami, czosnkiem i anchois,  zeszklij, nie rumieniąc (2 minuty). Wsyp ryż, dodaj łyżeczkę soli, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Wtedy wlej wino, zagotuj i podgrzewaj, stale mieszając, aż ryż wypije cały płyn. Potem wlej chochelkę bulionu, gotuj dalej - pamiętaj o mieszaniu! - aż ryż wchłonie bulion. Znowu wlej chochelkę, i tak dalej, aż ryż wypije cały bulion i zrobi się miękki, ale w środku jędrny - środek dobrze ugotowanego ryżu powinien lekko stawiać opór zębom. Trwa to 20-25 minut. Do ugotowanego ryżu dodaj bakłażany, leciutko wymieszaj i podgrzewaj razem około 30 sekund. Wsyp miętę, dodaj masło i połowę sera, przypraw pieprzem, ewentualnie również solą, ale pamiętaj, że bulion, który dodałeś do ryżu, oraz ser są słone. Przed podaniem posyp risotto resztą sera. Uwaga: risotto podajemy od razu po przygotowaniu, nie powinno się go odgrzewać.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka