Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony wołowe z masłem sardelowym i oliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Medaliony wołowe z masłem sardelowym i oliwkami - składniki:
  • Masło sardelowe:
  • 2 filety anchois
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • Oraz:
  • po kilkanaście zielonych oliwek bez pestek
  • i filetów anchois
  • kilkanaście listków świeżego estragonu
  • 6 plastrów chudej wołowiny bez kości (najlepiej antrykotu) grubości ok. 1.5 cm
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Medaliony wołowe z masłem sardelowym i oliwkami - sposób przygotowania: Filety anchois przeznaczone na masło zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, po czym osączamy, osuszamy, drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny i ucieramy z masłem na puszystą masę. Oliwki osączamy z zalewy. Pozostałe anchois przekrawamy wzdłuż na połowy. Listki estragonu płuczemy, blanszujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Plastry mięsa smarujemy oliwą i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni 2-4 minuty w zależności od tego, czy mają być mniej, czy bardziej wysmażone. Usmażone medaliony oprószamy pieprzem i solą, układamy na ogrzanym półmisku. Na każdą porcję kładziemy trochę masła sardelowego. Danie przybieramy pokrojonymi sardelami, estragonem i oliwkami.