Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Trifle

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Trifle - składniki:
Trifle - sposób przygotowania: Budyń ugotuj w 3 szklankach mleka. Pozostaw, aby ostygł (przykryj folią, inaczej na powierzchni utworzy się kożuch). Biszkopty wsyp do żaroodpornych foremek, skrop alkoholem. W piekarniku rozgrzej tylko grill. Ubij śmietanę, połącz z ostudzonym budyniem i truskawkami. Masą napełnij foremki, posyp po wierzchu cukrem. Zapiekaj 5 minut, aż utworzy się karmel. Deser wstaw do lodówki, podawaj po schłodzeniu. Anglicy często przyrządzają trifle z dodatkiem kremu lemon curd.

Informacje o Trifle

  • Trifle

    Nie podam ścisłego przepisu na ten deser, bo byłoby to niepotrzebnym ograniczeniem. Zazwyczaj kiedy najdzie mnie chęć na coś słodkiego, to w domu akurat brakuje składników, a przecież nie powinien być to powód, żeby rezygnować. Zawsze można zrobić trifle

  • Brytyjskie słodkości

    Brytyjskie słodkości

    "Parkin" z imbirem Nawiązujące do świątecznego ciasta Parkin Loaf z imbirem, melasą i cukrem. Stworzone w oparciu o oryginalny, angielski przepis sprzed kilkuset lat! Cena: 14,99 zł Maślane ciasteczka "Trifle" z owocami Ciasteczka z wanilią, wiśniami

  • Z menu Harry'ego Pottera

    Z menu Harry'ego Pottera

    , szarlotki, czekoladowe eklerki, pączki, tarty z melasy oraz trifle. Trifle z malinami   Choć słowo "trifle" oznacza po angielsku "błahostka", to ten deser nie ma w sobie nic z niepozorności czy skromności. W

  • Zmysłowe jeżyny - nie tylko na słodko [6 PRZEPISÓW]

    Zmysłowe jeżyny - nie tylko na słodko [6 PRZEPISÓW]

    przezroczyste naczynie - chodzi o to, by trifle był wysoki i by widać było jego warstwy. Na dnie układamy warstwę pasów ciasta, na nich rozsmarowujemy 1/3 kremu cytrynowego, posypujemy 1/3 owoców (wymieszanych borówek i jeżyn), układamy warstwę z 1/3 musu mascarpone. Tak układamy kolejne warstwy. Żelatynę

  • Krem angielski - słodycz w sosjerce

    Krem angielski - słodycz w sosjerce

    zyskają dodatkowy smak. Można też pokusić się o odrobinę klasyki i podać na stół brytyjskie trifle (deser z owoców, galaretek, kremu i bitej śmietany) lub "pływające wyspy" (znane także w Polsce pod nazwą "zupy nic"), czyli zanurzone w kremie angielskim gotowane bezy. Bez względu na to

  • Tokaj

    , by pić go zamiast deseru lub stosować do przyprawiania słodkości. Dodawałam go do macerowania moreli, podlewania pieczonych brzoskwiń, biszkoptów nasączanych do trifle. Ale zdarzało się, że dłuższy czas zalegał w lodówce jako składnik wyjątkowy, a nie codziennego użytku