Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort migdałowo-kawowy
Tort migdałowo-kawowy - składniki:
Tort migdałowo-kawowy - sposób przygotowania:
Robimy placki tortowe. Migdały mielemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie esencje oraz kawę i migdały. Ucieramy przez dłuższą chwilę na puszystą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałowo-żółtkową. Dzielimy ciasto na 2 równe porcje i pieczemy w dwóch małych (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30 min. Robimy masę. Z cukru oraz kilku łyżek wody gotujemy syrop. Żółtka ubijamy mikserem, zaparzamy syropem (wlewamy go powoli wąską strużką), dodajemy miękkie masło oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Miksujemy wszystko razem na puszystą masę. Możemy dodać kieliszek spirytusu. Robimy polewę. Zagotowujemy w 150 ml wody cukier i kawę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wsypujemy cukier puder do plastikowej miski. Miksujemy, na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodajemy koniak lub rum. Placki ciasta przekładamy masą. Tort oblewamy ciepłą polewą.
- Ciasto na 2 placki tortowe:
- 150 g obranych migdałów
- 150 g nieobranych migdałów
- 10 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1/4 szklanki drobno zmielonej kawy
- masło i mąka do tortownicy
- Masa:
- 200 g cukru
- 5-8 łyżek wody
- 3 żółtka
- 2 kostki masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
- Polewa:
- 150 ml wody
- 130 g cukru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g cukru pudru
- 5 łyżek koniaku lub rumu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki