Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort migdałowo-kawowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort migdałowo-kawowy - składniki:
  • Ciasto na 2 placki tortowe:
  • 150 g obranych migdałów
  • 150 g nieobranych migdałów
  • 10 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 1/4 szklanki drobno zmielonej kawy
  • masło i mąka do tortownicy
  • Masa:
  • 200 g cukru
  • 5-8 łyżek wody
  • 3 żółtka
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
  • Polewa:
  • 150 ml wody
  • 130 g cukru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek koniaku lub rumu
Tort migdałowo-kawowy - sposób przygotowania: Robimy placki tortowe. Migdały mielemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie esencje oraz kawę i migdały. Ucieramy przez dłuższą chwilę na puszystą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałowo-żółtkową. Dzielimy ciasto na 2 równe porcje i pieczemy w dwóch małych (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30 min. Robimy masę. Z cukru oraz kilku łyżek wody gotujemy syrop. Żółtka ubijamy mikserem, zaparzamy syropem (wlewamy go powoli wąską strużką), dodajemy miękkie masło oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Miksujemy wszystko razem na puszystą masę. Możemy dodać kieliszek spirytusu. Robimy polewę. Zagotowujemy w 150 ml wody cukier i kawę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wsypujemy cukier puder do plastikowej miski. Miksujemy, na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodajemy koniak lub rum. Placki ciasta przekładamy masą. Tort oblewamy ciepłą polewą.