Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Skrzydełka na ostro-kwaśno

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Skrzydełka na ostro-kwaśno - składniki:
  • 4 szalotki
  • 80 ml oleju
  • 10 suszonych papryczek chilli
  • 5 świeżych papryczek chilli
  • 60 g pasty tamaryndowej
  • 60 g jasnego cukru palmowego (możemy zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 60 ml sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 18 skrzydełek kurczaka (około 1.5 kg)
Skrzydełka na ostro-kwaśno - sposób przygotowania: Szalotki siekamy i podsmażamy na 60 ml rozgrzanego oleju. Suszone oraz świeże papryczki chilli pozbawiamy pestek i razem z resztą oleju miksujemy w blenderze. Dodajemy do szalotek i smażymy 10-15 minut. Pastę tamaryndową rozcieramy w miseczce ze 125 ml gorącej wody, przecieramy przez sitko. Dodajemy wraz z cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki do mieszaniny napatelni. Podgrzewamy, mieszając od czasu doczasu, przez 30-35 minut, ażsos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Obtaczamy skrzydełka w sosie, wkładamy dolodówki imarynujemy przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Wyciągamy skrzydełka z marynaty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem dopieczenia. Przykrywamy szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej ipieczemy 40 minut w180 st. C. Ściągamy folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż skrzydełka będą ciemnozłote.