Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotki w słoikach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotki w słoikach - składniki:
Szarlotki w słoikach - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mieszamy 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem (pulsacyjnie), aż powstaną grudki. Wsypujemy resztę mąki i jeszcze chwilę miksujemy. Skrapiamy ciasto zimną wodą, szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Robimy nadzienie: obieramy jabłka, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem, mąką i przyprawami. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy, aby dało się nimi wyłożyć dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem, nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta, które pozostało, wycinamy paski o grubości 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak by się skleiły. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 175°C (pamiętajmy, aby wcześniej zdjąć ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 minut. Studzimy i zamykamy. Uwaga* Szarlotki można przygotować wcześniej i zamrozić przed upieczeniem. wstawione do piekarnika od razu po wyjęciu z zamrażarki będą się piekły 50-60 minut.