Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szarlotki w słoikach
Szarlotki w słoikach - składniki:
Szarlotki w słoikach - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: mieszamy 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem (pulsacyjnie), aż powstaną grudki. Wsypujemy resztę mąki i jeszcze chwilę miksujemy. Skrapiamy ciasto zimną wodą, szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Robimy nadzienie: obieramy jabłka, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem, mąką i przyprawami. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy, aby dało się nimi wyłożyć dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem, nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta, które pozostało, wycinamy paski o grubości 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak by się skleiły. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 175°C (pamiętajmy, aby wcześniej zdjąć ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 minut. Studzimy i zamykamy. Uwaga* Szarlotki można przygotować wcześniej i zamrozić przed upieczeniem. wstawione do piekarnika od razu po wyjęciu z zamrażarki będą się piekły 50-60 minut.
- (na 6 słoików o szerokim otworze i pojemności 120 ml)
- Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej (typ 480)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 6 łyżek zimnej wody
- Nadzienie:
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Informacje o Szarlotki w słoikach
-
Desery w słoikach - proste, efektowne, "hipsterskie"...
. Szarlotka w słoiku Desery w słoiku - szarlotka / fot. glorioustreats.com, tobinstastes.com Potrzebujesz: - jedno opakowanie herbatników - 100g masła - 2 duże jabłka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki