Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka mirabelkowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nalewka mirabelkowa - składniki:
  • 1 kg żółtych mirabelek
  • 2 butelki (po 0.7 l) jasnego rumu
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 kg brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
Nalewka mirabelkowa - sposób przygotowania: Wyparzamy wrzątkiem dwa 1,5-litrowe słoje. Mirabelki drylujemy (zostawiamy pestki), rozkładamy do przygotowanych słoików. Do każdego słoja wrzucamy po 20 zmiażdżonych pestek - nadadzą lekko orzechowy posmak - oraz po połówce rozkrojonej laski waniliowej. Robimy syrop. Do rondla wsypujemy 1/4 cukru, stawiamy na ogniu i karmelizujemy. Zmniejszamy ogień i wlewamy 125 ml wody. Uwaga, może pryskać, bo karmel jest bardzo gorący! Podgrzewamy, aż cukier znów się rozpuści. Dodajemy resztę cukru i dalej podgrzewamy, mieszając.Doprowadzamy syrop do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przelewamy syrop do miarki - powinniśmy otrzymać 1/2 litra płynu. Jeśli jest go za mało, uzupełniamy wodą. Znów wlewamy do rondla, zagotowujemy, a potem studzimy przez 5 minut. Do każdego słoja z mirabelkami wlewamy po butelce rumu i po połowie syropu, delikatnie mieszamy, zakręcamy słoje. Stawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 2 miesiące. Cedzimy przez filtr do kawy, napełniamy nalewką wysterylizowane butelki.

Informacje o Nalewka mirabelkowa

  • Nalewka - sercem robiony napój

    Nalewka - sercem robiony napój

    Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu zwyciężył Maciej Fik z Bydgoszczy z nalewką Mirabelkową. II miejsce zdobył Andrzej Kończal z Poznania za Pigwówkę z litworem, III miejsce - Wojciech Suchanek z Węgierskie Górki za Nalewkę z Czarnej Porzeczki Wytrawną. Ponadto przyznano wyróżnienie