Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś z warzywami i musztardą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś z warzywami i musztardą - składniki:
Łosoś z warzywami i musztardą - sposób przygotowania: Musztardę wymieszaj z oliwą. Dodaj sok z cytryny. Jeśli trzeba dopraw jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyjątkowy i brytyjski charakter tego dania podkreśli Pełnoziarnista musztarda z piwem i miodem, marki Cheshire Chutney Co. To wyjątkowe połączenie kontrastujących smaków nada charakteru delikatnemu  mięsu łososia. Filet z łososia oczyść umyj i osusz. Podziel na porcje. Przypraw je solą, czarnym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na patelni rozgrzej olej,  użyj np. oleju z czarnym pieprzem, marki Infusion Oils, który zapewni idealny i pełen głębi smak potrawy. Połóż filety z łososia od strony skóry. Dorzuć tymianek, rozmaryn, liście laurowe  i czosnek pokrojony w plasterki. Jak skórka się ładnie zrumieni obróć rybę na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec dorzuć kawałek zimnego masła. Warzywa oczyść, obierz i umyj. Marchewki, pasternak i pora pokrój wąskie paski. Cebulę i sałatę rzymską w cząstki. Wrzuć je na rozgrzane masło z odrobiną oleju z dodatkiem ziół i czosnku (podobnie jak przy smażeniu łososia). Smaż kilka minut aż się delikatnie skarmelizują i delikatnie zmiękną. Przypraw do smaku solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełóż do miski i wymieszaj posiekanym szczypiorkiem i  sosem. Podawaj z kawałkami ciepłego łososia. Produkty marki Cheshire Chutney Co, Infusion Oils , oraz inne regionalne brytyjskie produkty znajdziesz na stronie www.heffinternational.com