Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łosoś z warzywami i musztardą
Łosoś z warzywami i musztardą - składniki:
Łosoś z warzywami i musztardą - sposób przygotowania:
Musztardę wymieszaj z oliwą. Dodaj sok z cytryny. Jeśli trzeba dopraw jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyjątkowy i brytyjski charakter tego dania podkreśli Pełnoziarnista musztarda z piwem i miodem, marki Cheshire Chutney Co. To wyjątkowe połączenie kontrastujących smaków nada charakteru delikatnemu mięsu łososia. Filet z łososia oczyść umyj i osusz. Podziel na porcje. Przypraw je solą, czarnym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na patelni rozgrzej olej, użyj np. oleju z czarnym pieprzem, marki Infusion Oils, który zapewni idealny i pełen głębi smak potrawy. Połóż filety z łososia od strony skóry. Dorzuć tymianek, rozmaryn, liście laurowe i czosnek pokrojony w plasterki. Jak skórka się ładnie zrumieni obróć rybę na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec dorzuć kawałek zimnego masła. Warzywa oczyść, obierz i umyj. Marchewki, pasternak i pora pokrój wąskie paski. Cebulę i sałatę rzymską w cząstki. Wrzuć je na rozgrzane masło z odrobiną oleju z dodatkiem ziół i czosnku (podobnie jak przy smażeniu łososia). Smaż kilka minut aż się delikatnie skarmelizują i delikatnie zmiękną. Przypraw do smaku solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełóż do miski i wymieszaj posiekanym szczypiorkiem i sosem. Podawaj z kawałkami ciepłego łososia. Produkty marki Cheshire Chutney Co, Infusion Oils , oraz inne regionalne brytyjskie produkty znajdziesz na stronie www.heffinternational.com
- 600 g filetu z łososia
- 2 średnie kolorowe marchewki
- 1 korzeń pasternaku (lub pietruszki)
- 2 średnie białe cebule
- 1 główka sałaty rzymskiej (baby)
- 1 ładny por
- cytryna
- kawałek masła
- kilka gałązek tymianku
- pół pęczka szczypiorku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 listki laurowe
- olej do smażenia
- masło
- sól
- czarny pieprz
- Sos:
- 2-3 łyżki musztardy pełnoziarnistej z piwem i miodem
- kilka łyżek dobrej oliwy
- sok z cytryny
- sól
- czarny pieprz (opcjonalnie)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki