Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hummus-foul

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hummus-foul - składniki:
  • 100 g suszonego bobu (do kupienia wsklepach arabskich lub internetowych np. arabskie.pl)
  • 1 czubata łyżka tahiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 przypraw arabskich
  • do smaku: sól; pieprz i sok z 1 cytryny
  • oliwa dobrej jakości
  • kilka listków natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 porcja hummusu przyrządzonego według przepisu podstawowego
Hummus-foul - sposób przygotowania: Bób gotujemy z odrobiną soli, a właściwie delikatnie rozgotowujemy, cedzimy (odlewamy część wody z gotowania do szklanki) i częściowo rozgniatamy widelcem. Do garnka z bobem dodajemy tahinę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, dodając połowę soku z cytryny i kilka kropli oliwy. Jeśli danie jest zbyt gęste, rozprowadzamy je wodą z gotowania bobu. Gotujemy 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.Pietruszkę i miętę drobno siekamy. Hummus wkładamy do głębokiego talerza, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy do niego gorący bób, polewamy oliwą. Podajemy z chlebem arabskim i warzywami (np.z pomidorem i ogórkiem) - jemy rękami.