Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort Toblerone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort Toblerone - składniki:
Tort Toblerone - sposób przygotowania: Robimy biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, białka ubjamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami 1/3 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy zimną kawę, skórkę cytrynową, połowę orzechów i pianę z białek. Resztę orzechów mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy godzinę w 170 st. C. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Serek ucieramy z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodajemy bitą śmietanę i startą czekoladę Toblerone. Biszkopt przekrawamy na trzy krążki. Dolny i środkowy nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem, smarujemy kremem, przykrywamy trzecim krążkiem. Resztą kremu smarujemy wierzch tortu, dekorujemy pokrojonymi w małe trójkaty czekoladami Toblerone.