Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kebab na szpadkach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kebab na szpadkach - składniki:
Kebab na szpadkach - sposób przygotowania: Jedną cebulę posiekaj, dwie pokrój w cieniutkie krążki. Czosnek posiekaj. Mięso pokrój na 16 kostek równej wielkości, ponadziewaj na 4 szpadki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż szaszłyki z każdej strony. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę i połowę czosnku. Dodaj kaszę, podsmaż. Wlej bulion, zagotuj, podgrzewaj 10 minut na małym ogniu. Pokrój natkę i miętę. Pomidory pokrój w plasterki. Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z oliwą. Pomidory wymieszaj z krążkami cebuli, skrop sosem. Do kaszy dodaj natkę i miętę, wymieszaj, przypraw. Na krótko przed końcem smażenia dodaj na patelnię z szaszłykami pozostały czosnek. Szaszłyki zdejmij z patelni i oprósz solą i pieprzem. Podawaj z sałatką i kaszą kuskus. Udekoruj listkami mięty i cząstkami cytryny.
Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy

Informacje o Kebab na szpadkach

  • Kebab - nie tylko mięso

    Kebab - nie tylko mięso

    Dobrymi dodatkami do kebabów w formie szaszłyków są kuskus lub bulgur oraz orzeźwiająca pomidorowa sałatka. Możesz je połączyć i podać do mięsa sałatkę tabbouleh . Kebab na szpadkach 60 dag udźca jagnięcego (bez kości) 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sól pieprz Kuskus: 1 łyżka oleju 1