Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - składniki:
  • 200 g jeżyn
  • 20 ml nalewki z jeżyn
  • 100 g suszonych kwiatów hibiskusa
  • 700 ml wody
  • 100 ml syropu prostego
  • 50 g glukozy
  • 300 g mascarpone
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • Beza:
  • 100 g białek
  • 100 g cukru
  • 30 ml soku z cytryny
  • Oraz:
  • 100 g cukru na watę cukrową
  • kwiaty ogórecznika
  • bratki
Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - sposób przygotowania: Posiekane jeżyny mieszamy z nalewką, układamy w pierścieniu. Sorbet z hibiskusa: zaparzamy hibiskus wrzątkiem. Połowę naparu i syropu mieszamy z glukozą. Mrozimy i przebijamy w maszynie Paco Jet. Esencja z hibiskusa: łączymy resztę naparu i syropu, przecedzamy. Mus: ucieramy mascarpone, mleko, śmietankę i wanilię, napełniamy syfon, nabijamy 2 naboje. Beza: białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodając sok z cytryny. Rozsmarowujemy na grubość 1/2 cm na pergaminie, suszymy na chrupko w suszarce do owoców, łamiemy na trójkąty. Na tatarze z jeżyn układamy porcje sorbetu, dalej mus z mascarpone i płatki bezowe. Pokrywamy watą cukrową, dekorujemy kwiatami, zalewamy esencją z hibiskusa.