Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hałuszki z makiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hałuszki z makiem - składniki:
Hałuszki z makiem - sposób przygotowania: Obrane i umyte ziemniaki wrzuć na 10 minut do zimnej wody, potem wyjmij, zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij w ściereczce lub kilkakrotnie złożonej gazie. Dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku. Zagnieć ciasto. Natłuść blachę kawałkiem słoniny lub masłem. Z ciasta ulep nieduże kulki, ułóż je na blasze jedna obok drugiej. Wstaw do piekarnika, piecz około pół godziny w temp. 170-180 st. C. Upieczone hałuszki włóż do rondla. Mak zalej wrzątkiem, przykryj, po 20 minutach osącz i przepuść 3 razy przez maszynkę lub utrzyj do białości wałkiem. Potem wsyp cukier i ucieraj jeszcze jakieś 10 minut. Masą makową zalej hałuszki, wymieszaj.