Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Hałuszki z makiem
Hałuszki z makiem - składniki:
Hałuszki z makiem - sposób przygotowania:
Obrane i umyte ziemniaki wrzuć na 10 minut do zimnej wody, potem wyjmij, zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij w ściereczce lub kilkakrotnie złożonej gazie. Dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku. Zagnieć ciasto. Natłuść blachę kawałkiem słoniny lub masłem. Z ciasta ulep nieduże kulki, ułóż je na blasze jedna obok drugiej. Wstaw do piekarnika, piecz około pół godziny w temp. 170-180 st. C. Upieczone hałuszki włóż do rondla. Mak zalej wrzątkiem, przykryj, po 20 minutach osącz i przepuść 3 razy przez maszynkę lub utrzyj do białości wałkiem. Potem wsyp cukier i ucieraj jeszcze jakieś 10 minut. Masą makową zalej hałuszki, wymieszaj.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki