Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gulasz po mazursku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gulasz po mazursku - składniki:
Gulasz po mazursku - sposób przygotowania: Mięso włóż do garnka, dodaj włoszczyznę, ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Posiekaj cebule, zeszklij na maśle, włóż do rondla o grubym dnie. Dodaj pokrojone na kawałki mięso i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej bulion, w którym gotowało się mięso, duś, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wtedy dodaj obrane i pokrojone ogórki oraz jarzyny z wywaru, w którym gotowało się mięso. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wlej mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotuj, mieszając. W PRL-owskich jadłodajniach była pozycja o nazwie dania półmięsne. Myślę, że mazurski gulasz spokojnie mieści się w tej kategorii.
Gulasz wołowy