Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa "ślepe ryby"

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa "ślepe ryby" - składniki:
Zupa "ślepe ryby" - sposób przygotowania: Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Włóż obraną, umytą i drobno pokrojoną lub startą na grubej tarce włoszczyznę. Posól, gotuj 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki. Przecedź ugotowany wywar, zalej nim ziemniaki, ugotuj do miękkości. Posiekaj cebulę, zeszklij ją na maśle, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor. Zasmażkę wlej do wrzącej zupy, dodaj pokrojone mięso i - znowu - włoszczyznę. Przypraw do smaku, podawaj od razu. Uwaga: mój kolega Mikołaj powiedział, że "ślepe ryby" muszą być z "myrdyrdą". Ale nie wiedział, co to jest. Jeśli ktoś wie, uprzejmie proszę o informację.