Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa "ślepe ryby"
Zupa "ślepe ryby" - składniki:
Zupa "ślepe ryby" - sposób przygotowania:
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Włóż obraną, umytą i drobno pokrojoną lub startą na grubej tarce włoszczyznę. Posól, gotuj 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki. Przecedź ugotowany wywar, zalej nim ziemniaki, ugotuj do miękkości. Posiekaj cebulę, zeszklij ją na maśle, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor. Zasmażkę wlej do wrzącej zupy, dodaj pokrojone mięso i - znowu - włoszczyznę. Przypraw do smaku, podawaj od razu. Uwaga: mój kolega Mikołaj powiedział, że "ślepe ryby" muszą być z "myrdyrdą". Ale nie wiedział, co to jest. Jeśli ktoś wie, uprzejmie proszę o informację.
- 30 dag mięsa wieprzowego i wołowego (pół na pół)
- 50 dag ziemniaków
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1/2 dużej cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki