Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jabłecznik maślany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jabłecznik maślany - składniki:
Jabłecznik maślany - sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn wlewamy do przesianej maki, dodajemy sól, jajko, żółtko i roztopione letnie masło, mieszamy, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy nadzienie: masło ucieramy z cukrem pudrem i połową cukru waniliowego. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto wykładamy równą warstwą na dużej natłuszczonej blasze lub w tortownicy, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple około 30 minut, po czym robimy w nim palcem zagłębienia - gęsto, jedno obok drugiego. Wkładamy w nie masło utarte z cukrem. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi ciastkami i przykrywamy jabłkami. Posypujemy cukrem wymieszanym z resztą cukru waniliowego. Pieczemy 35 minut w 180 st. C.