Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledzie po skandynawsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledzie po skandynawsku - składniki:
  • 75 dag świeżych niesolonych oczyszczonych śledzi
  • 3/4 szklanki śmietany 22-proc.
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 1.5 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Śledzie po skandynawsku - sposób przygotowania: Śledzie umyj, wykrój filety, skrop od środka sokiem z cytryny i posól. Końce filetów załóż do środka. Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Polej śmietaną wymieszaną z keczupem i chrzanem, skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.