Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pomarańczówka
Pomarańczówka - składniki:
Pomarańczówka - sposób przygotowania:
Żółte i białe skórki pomarańczy wrzuć do dużego słoja lub szklanego naczynia, dodaj wino, wódkę, kawę i wanilię. Wsyp połowę cukru, wymieszaj. Resztę cukru wsyp do rondelka i powoli skarmelizuj na ciemnozłoty kolor. Karmel wlej do naczynia z pomarańczami i alkoholem, uważając, aby się nie oparzyć. Nie przejmuj się, że karmel szybko zastyga, bo za jakiś czas na pewno rozpuści się w płynie. Teraz przykryj naczynie i odstaw je na 6 dni. Zamieszaj kilka razy dziennie. Gotową nalewkę przecedź przez gazę i wlej do czystych i wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc (najlepiej na cały rok), aby nalewka dojrzała.
- cienko obrana zewnętrzna skórka oraz biała wewnętrzna skórka (albedo) z 10 dużych pomarańczy
- 8 szklanek wytrawnego białego wina (np. sauvignon blanc)
- 2 szklanki wódki
- 1/4 szklanki ziaren kawy
- 1-2 laski wanilii
- 2 szklanki cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki