Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomarańczówka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomarańczówka - składniki:
  • cienko obrana zewnętrzna skórka oraz biała wewnętrzna skórka (albedo) z 10 dużych pomarańczy
  • 8 szklanek wytrawnego białego wina (np. sauvignon blanc)
  • 2 szklanki wódki
  • 1/4 szklanki ziaren kawy
  • 1-2 laski wanilii
  • 2 szklanki cukru
Pomarańczówka - sposób przygotowania: Żółte i białe skórki pomarańczy wrzuć do dużego słoja lub szklanego naczynia, dodaj wino, wódkę, kawę i wanilię. Wsyp połowę cukru, wymieszaj. Resztę cukru wsyp do rondelka i powoli skarmelizuj na ciemnozłoty kolor. Karmel wlej do naczynia z pomarańczami i alkoholem, uważając, aby się nie oparzyć. Nie przejmuj się, że karmel szybko zastyga, bo za jakiś czas na pewno rozpuści się w płynie. Teraz przykryj naczynie i odstaw je na 6 dni. Zamieszaj kilka razy dziennie. Gotową nalewkę przecedź przez gazę i wlej do czystych i wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc (najlepiej na cały rok), aby nalewka dojrzała.