Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową
Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową - składniki:
Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową - sposób przygotowania:
Policzki wołowe wkładamy do miski lub pojemnika razem ze skórką pomarańczową, nasionami kopru, rozmarynem i śliwkami. Doprawiamy pieprzem, zalewamy winem, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc). Możemy odwrócić policzki kilka razy, by całe dokładnie się zamarynowały. Wyciągamy mięso z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, wyjmujemy z marynaty (zachowujemy ją) i obsmażamy na oleju z obu stron. Kiedy policzki się lekko zrumienią, przekładamy je do brytfanny lub naczynia do zapiekania (powinno być na tyle duże, by policzki zmieściły się jeden przy drugim). Cebulę i czosnek szklimy w rondlu, dodajemy marynatę (nie cedzimy jej). Chwilę gotujemy, dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy policzki - powinny być całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 2-3 godziny w 150 st. C (sprawdzamy po 2 godzinach, czy są miękkie, jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika). Przekładamy policzki z sosu na talerz, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Sos zlewamy na patelnię (śliwki delikatnie wyjmujemy) i redukujemy go o połowę. Policzki podajemy ze śliwkami i sosem.
- 3 policzki wołowe (po 200 g każdy)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- 8 śliwek węgierek; wydrylowanych i przekrojonych na pół
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- olej do smażenia
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki