Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową - składniki:
  • 3 policzki wołowe (po 200 g każdy)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 8 śliwek węgierek; wydrylowanych i przekrojonych na pół
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • 2 cebule pokrojone w plasterki
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową - sposób przygotowania: Policzki wołowe wkładamy do miski lub pojemnika razem ze skórką pomarańczową, nasionami kopru, rozmarynem i śliwkami. Doprawiamy pieprzem, zalewamy winem, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc). Możemy odwrócić policzki kilka razy, by całe dokładnie się zamarynowały. Wyciągamy mięso z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, wyjmujemy z marynaty (zachowujemy ją) i obsmażamy na oleju z obu stron. Kiedy policzki się lekko zrumienią, przekładamy je do brytfanny lub naczynia do zapiekania (powinno być na tyle duże, by policzki zmieściły się jeden przy drugim). Cebulę i czosnek szklimy w rondlu, dodajemy marynatę (nie cedzimy jej). Chwilę gotujemy, dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy policzki - powinny być całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 2-3 godziny w 150 st. C (sprawdzamy po 2 godzinach, czy są miękkie, jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika). Przekładamy policzki z sosu na talerz, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Sos zlewamy na patelnię (śliwki delikatnie wyjmujemy) i redukujemy go o połowę. Policzki podajemy ze śliwkami i sosem.