Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym

Autor
A A A
  • Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym

    Fot. Anna Dobrowolańska (annadobrowolanska.com)

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym - składniki:
  • 1 filet śledziowy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Skorupka oliwkowa:
  • 250 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • Sos maślany:
  • 300 ml białego wina
  • 20 g masła
  • 2 łyżki śmietanki tortowej 36%
Śledź pieczony z oliwkami i sosem maślanym - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Śledzia solimy i pieprzymy, układamy na blasze skórą do dołu. Robimy oliwkową skorupkę, miksując jej składniki w blenderze. Rozkładamy na śledziu, pieczemy 7-8 minut. Robimy sos: wlewamy wino do rondla i redukujemy o połowę. Dodajemy masło i śmietankę, podgrzewamy, mieszając, aż masło się stopi, a sos będzie gładki. Polewamy śledzia i podajemy - można udekorować go świeżym tymiankiem i oliwkami.