Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rostbef, purée z dyni, chrupiący jarmuż, konfitowany czosnek
Rostbef, purée z dyni, chrupiący jarmuż, konfitowany czosnek - składniki:
Rostbef, purée z dyni, chrupiący jarmuż, konfitowany czosnek - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dynię kroimy na kawałki, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną rozmarynu, pieczemy 30 minut. Następnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jarmuż smażymy w głębokim tłuszczu (w 150 st. C) przez 5 sekund, wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na ręczniku papierowym.Czosnek dzielimy na ząbki (nie obieramy ich), zalewamy oliwą, dodajemy resztę rozmarynu oraz różowy pieprz. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Rostbef doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron, by uzyskać pożądany stopień wysmażenia - 3-4 minuty. Do podgrzanego sosu demi glace dodajemy zimne foie gras i miksujemy. Na talerzu układamy stek, obok kładziemy purée dyniowe, a na nim: czipsy z jarmużu i czosnek.
- 1/2 małej dyni piżmowej
- 200 ml oliwy + dodatkowa do pieczenia
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 liść jarmużu
- olej do głębokiego smażenia
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka różowego pieprzu
- 250 g rostbefu (Martin używa amerykańskiej wołowiny)
- 100 ml sosu demi glace (tradycyjny francuski sos na wywarze z palonych kości i warzyw)
- 50 g foie gras
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki