Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kompot ze śliwek suszonych

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kompot ze śliwek suszonych - składniki:
Kompot ze śliwek suszonych - sposób przygotowania: Opłukane w kilku wodach śliwki zalać zimną wodą, dodać cukru do smaku, trochę drobno uszatkowanej skórki cytrynowej, a kto lubi i kawałek cynamonu, i gotować przez pół godziny. Smaczniejszy kompot jest zrobiony w następujący sposób: wypłukane czysto śliwki zalać w kamiennym naczyniu w wiglię dnia letnią wodą. Nazajutrz wsypać cukier do smaku, trochę skórki cytrynowej drobno uszatkowanej i wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Gdy się śliwki wypełnią, a nie zagotują, wyjąć i wlać przestudzone na salaterkę.