Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody piniowo-miodowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody piniowo-miodowe - składniki:
Lody piniowo-miodowe - sposób przygotowania: Robimy bułeczki: do dużej miski wlewamy 60 ml ciepłej wody, wsypujemy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 40 g mąki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Pozostałą mąkę łączymy z cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy, powoli miksujemy z zaczynem drożdżowym. Stopniowo wsypujemy mąkę z cukrem, mieszając. Wciąż ubijając, dodajemy po trochu masło. Przykrywamy miskę folią do żywności i wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 równych kawałków, formujemy z nich bułeczki i układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Smarujemy bułeczki żółtkiem rozrobionym z mlekiem, pieczemy 15-20 minut w 200 st. C, studzimy. Robimy lody: mleko i śmietankę zaparzamy z 1/3 orzeszków piniowych. Nie cedzimy, żeby nie pozbywać się orzeszków. Resztę orzeszków najpierw miksujemy z miodem na gładką masę, a potem ucieramy z żółtkami. Dalej postępujemy jak w przepisie na francuską bazę do lodów. Ostudzone bułeczki przekrawamy na pół. Na spody nakładamy po kulce lodów, przykrywamy górnymi połówkami. Składamy jak kanapki.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!

Informacje o Lody piniowo-miodowe

  • Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    pyszne również w słodkich drożdżowych bułeczkach lub na kruchych ciasteczkach. Lody piniowo-miodowe Bułeczki: 2 łyżeczki suszonych drożdży 260-270 g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka + 1 żółtko rozrobione z odrobiną mleka 170 g miękkiego masła Lody: 250 ml mleka 3.2% 500 ml