Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lody piniowo-miodowe
Lody piniowo-miodowe - składniki:
Lody piniowo-miodowe - sposób przygotowania:
Robimy bułeczki: do dużej miski wlewamy 60 ml ciepłej wody, wsypujemy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 40 g mąki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Pozostałą mąkę łączymy z cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy, powoli miksujemy z zaczynem drożdżowym. Stopniowo wsypujemy mąkę z cukrem, mieszając. Wciąż ubijając, dodajemy po trochu masło. Przykrywamy miskę folią do żywności i wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 równych kawałków, formujemy z nich bułeczki i układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Smarujemy bułeczki żółtkiem rozrobionym z mlekiem, pieczemy 15-20 minut w 200 st. C, studzimy. Robimy lody: mleko i śmietankę zaparzamy z 1/3 orzeszków piniowych. Nie cedzimy, żeby nie pozbywać się orzeszków. Resztę orzeszków najpierw miksujemy z miodem na gładką masę, a potem ucieramy z żółtkami. Dalej postępujemy jak w przepisie na francuską bazę do lodów. Ostudzone bułeczki przekrawamy na pół. Na spody nakładamy po kulce lodów, przykrywamy górnymi połówkami. Składamy jak kanapki.
- Bułeczki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 260-270 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka +
- 1 żółtko rozrobione z odrobiną mleka
- 170 g miękkiego masła
- Lody:
- 250 ml mleka 3.2%
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1.5 szklanki podprażonych orzeszków piniowych
- 130-150 g miodu lipowego
- 5 żółtek
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!
Informacje o Lody piniowo-miodowe
-
Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów
pyszne również w słodkich drożdżowych bułeczkach lub na kruchych ciasteczkach. Lody piniowo-miodowe Bułeczki: 2 łyżeczki suszonych drożdży 260-270 g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka + 1 żółtko rozrobione z odrobiną mleka 170 g miękkiego masła Lody: 250 ml mleka 3.2% 500 ml
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki