Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tatar z dorsza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tatar z dorsza - składniki:
  • 600 g filetu z dorsza
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • 4 gałązki melisy cytrynowej
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 szalotki
  • 1/2 umytej i sparzonej cytryny
  • 3 granaty (po 300 g)
Tatar z dorsza - sposób przygotowania: Siekamy mięso dorsza, solimy je i pieprzymy, mieszamy z oliwą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Siekamy listki i łodyżki kolendry i melisy, rozdrabniamy w moździerzu nasiona kolendry. Siekamy szalotki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, wyciskamy sok. Rozłamujemy owoce granatu, wyjmujemy pokryte galaretką pestki (najłatwiej zrobić to, uderzając w skorupkę granatów drewnianą łyżką). Wyjmujemy dorsza z lodówki, dodajemy do niego świeże zioła, nasiona kolendry, sok i skórkę z cytryny oraz pestki granatu. Mieszamy ręką i jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Podajemy od razu.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia

Informacje o Tatar z dorsza

  • Doskonała polędwica z dorsza (PRZEPIS)

    . Ryba ta doskonale nadaje się do gotowania, wędzenia, smażenia i pieczenia. Może być składnikiem zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej także paluszki rybne, polędwiczki, rolady i tatar. Delikatne mięso dorsza sprawdzi się doskonale jako polędwica.To lekka przekąska, która zazwyczaj zdobywa wielu

  • Dorsz na 9 sposobów

    Dorsz na 9 sposobów

    Gulasz nie tylko z mięsa. Dorsz sprawdzi się jeszcze lepiej Tatar z dorsza 600 g filetu z dorsza sól i pieprz 3 łyżki oliwy 2 gałązki świeżej kolendry 4 gałązki melisy cytrynowej 2 łyżeczki nasion kolendry 2 szalotki 1/2 umytej i sparzonej cytryny 3 granaty (po 300 g) Siekamy mięso dorsza