Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem - składniki:
  • 12 jajek przepiórczych
  • 40 g czarnego kawioru
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 mała szalotka
  • 40 g masła
  • kwiat soli morskiej i pieprz do smaku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka pasty z czarnych trufli
  • 24 ptysie upieczone z ciasta parzonego II
Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem - sposób przygotowania: Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, delikatnie wkładamy do niej jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki. Robimy pastę. Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również szalotkę. Szklimy ją na maśle, wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż puszczą wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem soli morskiej i pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze śmietaną i pastą truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce jajka i odrobinie kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.
Jajka faszerowane guacamole