Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczone udka kurczaka ze śliwkami kalifornijskimi
Pieczone udka kurczaka ze śliwkami kalifornijskimi - składniki:
Pieczone udka kurczaka ze śliwkami kalifornijskimi - sposób przygotowania:
W rondlu umieścić i podgrzać masło, miód, oliwę z oliwek, rozmaryn, sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Umieścić kawałki kurczaka i ziemniaki w dużym żaroodpornym naczyniu (przy użyciu podudzi z kurczaka umieścić kalifornijską śliwkę w środku każdego podudzia). Zawinąć 8 kalifornijskich śliwek w plasterki boczku i umieścić wokół kurczaka. Polać przygotowanym wcześniej sosem i rozłożyć pozostałe śliwki wokół kurczaka. Umieścić w piekarniku na 1 godz. 20 min - 1 godz. 30 min., aż do momentu gdy kurczak i plastry boczku się zarumienią. Serwować z zieloną fasolką i chrupiącym chlebem do maczania w sosie.
- 8 udek z kurczaka (bez kości/ bez skóry) lub 8 pałek kurczaka lub 4 podudzia
- sok z jednej pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
- 25 g masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 8-12 śliwek kalifornijskich
- 8 plasterków boczku
- kilka mniejszych ziemniaków
- przyprawy
- gałązka rozmarynu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki