Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio z serca wołowego z paprykowym dżemem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Carpaccio z serca wołowego z paprykowym dżemem - składniki:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 60 g czerwonej papryki - opieczonej i obranej ze skórki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 120 g serca wołowego oczyszczonego z tłuszczu; żył; błon i strun
  • 30 g plastrów oscypka wysuszonych na chipsy
  • 30 g upieczonego buraka pokrojonego w krążki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy Pommery
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła
Carpaccio z serca wołowego z paprykowym dżemem - sposób przygotowania: Na miodzie szklimy szalotkę, dodajemy grubo pokrojoną paprykę, wlewamy ocet. Dusimy na małym ogniu, mieszając, aż powstanie dżem. Na dnie talerzy rozprowadzamy olej, kładziemy na nim pokrojone w cienkie plastry serce. Rozkładamy pozostałe składniki, przyprawiamy, posypujemy ziołami i podajemy.