Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tagliatelle z kalafiorem i rodzynkami

Autor
A A A
  • Tagliatelle z kalafiorem i rodzynkami

    Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tagliatelle z kalafiorem i rodzynkami - składniki:
Tagliatelle z kalafiorem i rodzynkami - sposób przygotowania: Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w długie paski o szerokości 7 mm. Oprószamy mąką i odkładamy. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku, gotujemy 6 minut, odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na oliwie 3 minuty, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy posiekane anchois, rodzynki, orzeszki i kalafiora. Szafran namaczamy w 50 ml ciepłej wody, wlewamy na patelnię z kalafiorem. Gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cedzimy (zostawiamy około 50 ml wody z gotowania), łączymy na patelni z kalafiorem i wodą z gotowania, podgrzewamy minutę. Posypujemy posiekaną natką i podajemy.