Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sarnina z sosem miodowo-korzennym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sarnina z sosem miodowo-korzennym - składniki:
Sarnina z sosem miodowo-korzennym - sposób przygotowania: Comber marynujemy minimum 12 godzin w oliwie, rozmarynie, tymianku, czosnku, jagodach jałowca i miodzie. Następnie rumienimy mięso na oliwie, solimy. Pieczemy 5 minut w 170 st. C. Odstawiamy, aby odpoczęło. Kasztany nacinamy  na krzyż, zaczynając od białej "plamki", i gotujemy 15 minut. Obieramy, wyjmując po jednym z wody. Potem gotujemy je w mleku pod przykryciem przez 40 minut. Miksujemy i przecieramy przez sito (będzie to łatwiejsze, jeśli dodamy do kasztanów odrobinę mleka, w którym się gotowały). Mieszając purée trzepaczką, dodajemy masło, aby uzyskać kremową konsystencję. Warzywa podgotowujemy, tak aby nadal były chrupkie, potem rumienimy na oliwie i maśle. Robimy sos. W rondelku redukujemy porto o połowę, dodajemy bulion, znów redukujemy o połowę. Dodajemy miód - sos powinien mieć konsystencję syropu. Doprawiamy go przyprawami korzennymi. Na talerzu układamy purée kasztanowe, na nim mięso i warzywa, skrapiamy sosem.