Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Norweski łosoś duszony w cydrze z marynowanym różowym fenkułem i musem z białej rzodkwi z kolendrą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Norweski łosoś duszony w cydrze z marynowanym różowym fenkułem i musem z białej rzodkwi z kolendrą - składniki:
Norweski łosoś duszony w cydrze z marynowanym różowym fenkułem i musem z białej rzodkwi z kolendrą - sposób przygotowania: Filet dzielimy na porcje, każda o wadze 170 g, kroimy wzdłuż na pół, nie przekrawając do końca, i rozkładamy jak książkę. Przekładamy do naczynia i zalewamy cydrem, odstawiamy na 2 godziny. Następnie, odsączamy kawałki łososia z marynaty, pieprzymy i solimy z obu stron. Smażymy na oliwie jakieś 3 minuty na rozgrzanej patelni, podlewając cydrem i sokiem jabłkowym, tak by płyn odparował. Fenkuły przekrawamy, odcinamy końcówki z koprem, wycinamy głąby. Kroimy cieniutko na maszynie do krojenia na plasterki o grubości 1 mm. Zalewamy plastry kopru włoskiego sokiem malinowym, miodem wielokwiatowym i czerwonym octem winnym. Mieszamy i odstawiamy na 5 godzin, aby fenkuł zmiękł. Rzodkiew obieramy, kroimy na plastry. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy do niego plastry rzodkwi. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy 2 godziny. Następnie miksujemy na gładką masę z 1/4 kolendry, doprawiamy solą i pieprzem. Przecieramy przez sito i zostawiamy na sitku, aby odciekł nadmiar wody. Mieszamy mus z żółtkiem i przekładamy do syfonu. Wkręcamy 1 nabój, a syfon umieszczamy w gorącej wodzie. Robimy pesto. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, na końcu dodając parmezan i orzechy. Układamy danie. Pędzlem rozprowadzamy pesto w poprzek talerzy, kładziemy ring i wyciskamy do niego z syfonu mus z rzodkwi. Wykładamy delikatnie łososia, tak aby jednym końcem opierał się o mus, na górę kładziemy koper włoski. Dekorujemy szczawiem, kolendrą i cząstką limonki.