Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Torcik z musem truskawkowym
Torcik z musem truskawkowym - składniki:
Torcik z musem truskawkowym - sposób przygotowania:
Robimy mus. Miksujemy i przecieramy przez sito 450 g truskawek. Mieszamy z 1 łyżką soku z limonki, odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 60 ml zimnej wody, zostawiamy na 5 minut, aby spęczniała. Podgrzewamy 60 ml śmietanki z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy najpierw z rozpuszczoną czekoladą, potem ze 180 ml purée truskawkowego. Resztę odkładamy. Pozostałą śmietankę (440 ml) ubijamy na sztywno, 1/3 delikatnie mieszamy z musem czekoladowo-truskawkowym. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą ubitą śmietankę. Resztę truskawek (300 g) kroimy w plasterki, mieszamy z łyżką soku z limonki i z musem. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy mąką. Całe jajka i żółtka ubijamy z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być gładka i ciepła - ubijamy jakieś 2 minuty. Zdejmujemy znad pary i ubijamy jeszcze 5-6 minut. Dodajemy do jajek przesianą mąkę, sól i skórkę cytrynową, lekko mieszamy. Pod koniec mieszania cienką strużką wlewamy stopione masło. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, potem ostrożnie kroimy na trzy blaty. Górną warstwę układamy przypieczonym wierzchem do dołu, smarujemy połową purée truskawkowego, potem warstwą musu (ta warstwa powinna mieć niecałe 2 cm). Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go purée i musem, kładziemy ostatni placek. Wkładamy do lodówki na noc.
Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy z solą i sokiem cytrynowym. Studzimy, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ale będzie na tyle płynna, żeby równomiernie pokryć nią ciasto. Polewamy torcik, wygładzając szpatułką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy owocami.
- Mus:
- 750 g oczyszczonych truskawek
- 2 łyżki soku z limonki
- 250 g białej czekolady
- 1.25 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- Ciasto:
- olej do formy
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 170 g cukru
- 80 g przesianej mąki tortowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 90 g masła
- Na wierzch:
- 160 ml śmietanki 36%
- 350 g białej czekolady
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka oczyszczonych truskawek i jagód
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki