Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik z musem truskawkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik z musem truskawkowym - składniki:
Torcik z musem truskawkowym - sposób przygotowania: Robimy mus. Miksujemy i przecieramy przez sito 450 g truskawek. Mieszamy z 1 łyżką soku z limonki, odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 60 ml zimnej wody, zostawiamy na 5 minut, aby spęczniała. Podgrzewamy 60 ml śmietanki z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy najpierw z rozpuszczoną czekoladą, potem ze 180 ml purée truskawkowego. Resztę odkładamy. Pozostałą śmietankę (440 ml) ubijamy na sztywno, 1/3 delikatnie mieszamy z musem czekoladowo-truskawkowym. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą ubitą śmietankę. Resztę truskawek (300 g) kroimy w plasterki, mieszamy z łyżką soku z limonki i z musem. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy mąką. Całe jajka i żółtka ubijamy z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być gładka i ciepła - ubijamy jakieś 2 minuty. Zdejmujemy znad pary i ubijamy jeszcze 5-6 minut. Dodajemy do jajek przesianą mąkę, sól i skórkę cytrynową, lekko mieszamy. Pod koniec mieszania cienką strużką wlewamy stopione masło. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, potem ostrożnie kroimy na trzy blaty. Górną warstwę układamy przypieczonym wierzchem do dołu, smarujemy połową purée truskawkowego, potem warstwą musu (ta warstwa powinna mieć niecałe 2 cm). Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go purée i musem, kładziemy ostatni placek. Wkładamy do lodówki na noc. Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy z solą i sokiem cytrynowym. Studzimy, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ale będzie na tyle płynna, żeby równomiernie pokryć nią ciasto. Polewamy torcik, wygładzając szpatułką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy owocami.