Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wędzona kiełbasa z sarny na sosie z kurek i miodu stokrotkowo-mniszkowego z kaczym żółtkiem w cieście
Wędzona kiełbasa z sarny na sosie z kurek i miodu stokrotkowo-mniszkowego z kaczym żółtkiem w cieście - składniki:
Wędzona kiełbasa z sarny na sosie z kurek i miodu stokrotkowo-mniszkowego z kaczym żółtkiem w cieście - sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na cząstki i układamy na blasze, lekko solimy i suszymy w piecu nagrzanym do 100 ° C (z termoobiegiem). Drzwi pozostawiamy uchylone, aby wilgoć z pomidorów miała gdzieś ujść. Suszymy 6 godzin. Robimy kiełbasę. Mięso kroimy w dużą kostkę, zalewamy winem, dodajemy odrobinę czosnku roztartego z solą, tymianek i rozmaryn. Wstawiamy na około 30 godzin do lodówki. Następnie przepuszczamy mięso przez maszynkę. Oczyszczone borowiki smażymy na klarowanym maśle z dodatkiem soli i pieprzu, drobno siekamy i mieszamy z sarniną. Do masy dodajemy sól, pieprz i resztę przetartych ząbków czosnku. Jelita wieprzowe nabijamy przygotowaną masą, formujemy kiełbaski o długości około 17 cm. Parzymy je przez 5 minut we wrzącej wodzie. W wędzaku umieszczamy siano i wióry drewna, na nich kiełbaski. Rozpalamy ogień pod wędzakiem i wędzimy około 20 minut. Robimy pierogi. Lubczyk miksujemy z solą, dodajemy do przesianej mąki, mieszamy z kurzymi żółtkami, olejem i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i wycinamy krążki o średnicy 7 cm. Na połowie krążków kładziemy po kaczym żółtku, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy pozostałymi krążkami, robiąc na brzegach ozdobne warkocze. Gotujemy w osolonym wrzątku jakieś 2,5 minuty tak, by żółtko pozostało płynne. Cedzimy. Robimy sos. Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek roztarty z solą, miód, sól i pieprz. Wlewamy śmietanę. Redukujemy chwilę sos, aż zgęstnieje. Robimy kruche ciasto na ziemię jadalną. Zagniatamy wszystkie składniki, rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, przekładamy na blachę i pieczemy 8-12 minut w 200 ° C. Ostudzone ciasto miksujemy z wysuszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy. Obieramy cebulki. Na patelni robimy jasny karmel, wrzucamy cebulki, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Na talerzach wyk ładamy sos kurkowy, na nim kładziemy pierogi, opieramy o nie skarmelizowane cebulki. Pokrojoną uwędzoną kiełbasę układamy wokół pieroga, a ziemię jadalną układamy na rancie talerza.
- Dodatek:
- 3 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- Kiełbasa:
- 600 g mięsa z udźca sarniny
- 500 ml półwytrawnego czerwonego wina
- 4 duże ząbki czosnku
- sól gruboziarnista do smaku
- 3 gałązki rozmarynu
- 6 gałązek tymianku
- 280 g borowików
- 100 g klarowanego masła
- młotkowany kolorowy pieprz do smaku
- jelita wieprzowe (oko ło 70 cm) namoczone w zimnej wodzie
- 2 duże garście siana
- 2 duże garście wiórów drewna czereśniowego
- Pierogi:
- 180 g świeżego lubczyku
- sól gruboziarnista do smaku
- 325 g mąki pszennej
- 2 żółtka kurzych jajek
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml ciepłej wody
- 4 żółtka kaczych jajek
- młotkowany kolorowy pieprz do smaku
- Sos:
- 350 g kurek
- 100 g klarowanego masła
- 1 duży ząbek czosnku
- sól gruboziarnista do smaku
- 120 g miodu stokrotkowo-mniszkowego (ewentualnie lipowego)
- 250 ml płynnej śmietany 12%
- młotkowany kolorowy pieprz do smaku
- Ziemia jadalna:
- 75 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 żółtko
- sól gruboziarnista do smaku
- Karmelizowane cebulki:
- 12 młodych cebulek (bardzo drobnych)
- 120 g cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki