Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty - składniki:
Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty - sposób przygotowania: Kapustę wkładamy do osolonej wrzącej wody z octem winnym. Gotujemy 5-6 minut. Wyjmujemy i odrywamy liście. Wycinamy z nich twardy głąb. Kaszę mieszamy z jajkiem, startym jabłkiem oraz pokrojonymi w słupki oczyszczonymi pieczarkami. Doprawiamy łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy. Do dużego, płaskiego garnka wlewamy oliwę, układamy w nim gołąbki, polewamy połową bulionu, dodajemy imbir, resztę musztardy, sól i pieprz. Dusimy, podlewając resztą bulionu. Na końcu dodajemy koncentrat zmieszany z sokiem z cytryny.