Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty
Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty - składniki:
Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty - sposób przygotowania:
Kapustę wkładamy do osolonej wrzącej wody z octem winnym. Gotujemy 5-6 minut. Wyjmujemy i odrywamy liście. Wycinamy z nich twardy głąb. Kaszę mieszamy z jajkiem, startym jabłkiem oraz pokrojonymi w słupki oczyszczonymi pieczarkami. Doprawiamy łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy. Do dużego, płaskiego garnka wlewamy oliwę, układamy w nim gołąbki, polewamy połową bulionu, dodajemy imbir, resztę musztardy, sól i pieprz. Dusimy, podlewając resztą bulionu. Na końcu dodajemy koncentrat zmieszany z sokiem z cytryny.
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 5-6 pieczarek
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki