Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z nektarynkami
Tarta z nektarynkami - składniki:
Tarta z nektarynkami - sposób przygotowania:
Robimy krem: mieszamy 1/2 szklanki zimnego mleka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, razem z cukrem pudrem i masłem. Kiedy będzie gorące, powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, gotujemy, bez przerwy mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i studzimy. Przygotowujemy spód: migdały miksujemy w blenderze (niezbyt drobno) z przyprawami korzennymi i szczyptą soli. Namoczone daktyle osączamy, dodajemy do migdałów, miksujemy dalej, aż powstanie gęsta masa, którą z łatwością można uformować w kulę. Jeśli masa się nie klei, możemy dodać do niej 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksować. Masę migdałowo-daktylową umieszczamy w wyściełanej papierem do pieczenia formie, dociskając palcami, aby wyrównać powierzchnię (postępujemy podobnie jak w przypadku kruchego ciasta). Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, wylewamy na spód tarty ostudzony budyń, na wierzchu układamy cienkie plastry nektarynek, oprószamy wiórkami kokosowymi i cynamonem. Ponownie wkładamy do lodówki, chłodzimy co najmniej przez 3 godziny.
- (na formę o średnicy 23 cm)
- Krem:
- 2 szklanki mleka owsianego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła kokosowego lub innego masła roślinnego
- Spód:
- 2 szklanki migdałów
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1/2 szklanki daktyli (namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie)
- Oraz:
- 2 dojrzałe nektarynki
- garść wiórków kokosowych
- cynamon
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Informacje o Tarta z nektarynkami
-
Obłędne ciasta z letnimi owocami
produktów pochodzenia zwierzęcego? Polecamy Ci tartę z nektarynkami od Marty Dymek. Migdałowy spód, krem budyniowy i soczyste owoce, to mistrzowskie połączenie. Tarta z nektarynkami (na formę o średnicy 23 cm) Krem: 2 szklanki mleka owsianego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki