Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp, foie gras, consomme z borowików

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp, foie gras, consomme z borowików - składniki:
  • Consomme:
  • 200 g suszonych borowików
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • Ryba:
  • 1 filet z karpia ze skórą
  • 500 ml oliwy z wytłoczyn masło do smażenia
  • Krokiety:
  • 200 g słodkich ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • tymianek i rozmaryn do smaku
  • 100 g panko (japońska bułka tarta)
  • Oraz:
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • 60 g gęsiego foie gras
  • 1 por (tylko jasna część)
  • 2 ugotowane żółte buraczki
  • obrane
  • 10 ml oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
Karp, foie gras, consomme z borowików - sposób przygotowania: Consommé: grzyby moczymy przez 2 godziny. Osuszamy, gotujemy w wywarze razem z tymiankiem, solą i pieprzem przez 2 godziny. Cedzimy przez gazę, wstawiamy bulion do lodówki, usuwamy tłuszcz. Ryba: Zdejmujemy skórę z karpia, z mięsa formujemy roladkę, dzielimy ją na 2 części, jedną zawijamy w skórę,  pakujemy próżniowo w folię i gotujemy 14 minut w 46°C. Drugą roladkę konfitujemy w oliwie w 90 st. C przez 6 minut. Gotowanego karpia obsmażamy 3 minuty na maśle. Krokiety: gotujemy bataty, ostudzone przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtko i sól, posiekane zioła, wyrabiamy, ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy wałki o średnicy 3 cm i długości 4 cm. Gotujemy jak kopytka, osączamy, obtaczamy kolejno w jajku i panko, smażymy w głębokim oleju. Foie gras obsmażamy na gorącej patelni, aż się zrumieni, przed podaniem solimy i pieprzymy. Pora kroimy wzdłuż na wąskie paski, smażymy w głębokim oleju, aż zrobi się chrupki, szybko wyjmujemy, żeby się nie spalił, odsączamy na papierowym ręczniku. Siano z pora kładziemy pośrodku talerzy, na nim smażonego karpia, kawałki karpia konfitowanego i krokiety. Na jednym z krokietów opieramy foie gras. Zalewamy bulionem i skrapiamy olejem z Góry św. Wawrzyńca. Rada: Zamiast w urządzeniu do sous vide karpia można przygotować w zwykłym garnku. Trzeba mieć tylko termometr i utrzymywać stałą temperaturę wody.