Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karp, foie gras, consomme z borowików
Karp, foie gras, consomme z borowików - składniki:
Karp, foie gras, consomme z borowików - sposób przygotowania:
Consommé: grzyby moczymy przez 2 godziny. Osuszamy, gotujemy w wywarze razem z tymiankiem, solą i pieprzem przez 2 godziny. Cedzimy przez gazę, wstawiamy bulion do lodówki, usuwamy tłuszcz. Ryba: Zdejmujemy skórę z karpia, z mięsa formujemy roladkę, dzielimy ją na 2 części, jedną zawijamy w skórę, pakujemy próżniowo w folię i gotujemy 14 minut w 46°C. Drugą roladkę konfitujemy w oliwie w 90 st. C przez 6 minut. Gotowanego karpia obsmażamy 3 minuty na maśle. Krokiety: gotujemy bataty, ostudzone przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtko i sól, posiekane zioła, wyrabiamy, ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy wałki o średnicy 3 cm i długości 4 cm. Gotujemy jak kopytka, osączamy, obtaczamy kolejno w jajku i panko, smażymy w głębokim oleju. Foie gras obsmażamy na gorącej patelni, aż się zrumieni, przed podaniem solimy i pieprzymy. Pora kroimy wzdłuż na wąskie paski, smażymy w głębokim oleju, aż zrobi się chrupki, szybko wyjmujemy, żeby się nie spalił, odsączamy na papierowym ręczniku. Siano z pora kładziemy pośrodku talerzy, na nim smażonego karpia, kawałki karpia konfitowanego i krokiety. Na jednym z krokietów opieramy foie gras. Zalewamy bulionem i skrapiamy olejem z Góry św. Wawrzyńca. Rada: Zamiast w urządzeniu do sous vide karpia można przygotować w zwykłym garnku. Trzeba mieć tylko termometr i utrzymywać stałą temperaturę wody.
- Consomme:
- 200 g suszonych borowików
- 500 ml wywaru z kurczaka
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- Ryba:
- 1 filet z karpia ze skórą
- 500 ml oliwy z wytłoczyn masło do smażenia
- Krokiety:
- 200 g słodkich ziemniaków
- 100 g mąki
- 2 jajka
- sól
- tymianek i rozmaryn do smaku
- 100 g panko (japońska bułka tarta)
- Oraz:
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- 60 g gęsiego foie gras
- 1 por (tylko jasna część)
- 2 ugotowane żółte buraczki
- obrane
- 10 ml oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki