Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faworki luksusowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Faworki luksusowe - składniki:
Faworki luksusowe - sposób przygotowania: Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagniatamy ciasto tak twarde jak na pierogi, przez kilka minut uderzamy je wałkiem. Pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na pasy długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlekamy przez otwór. Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Rozkładamy na półmiskach, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki