Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Faworki luksusowe
Faworki luksusowe - składniki:
Faworki luksusowe - sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagniatamy ciasto tak twarde jak na pierogi, przez kilka minut uderzamy je wałkiem. Pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na pasy długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlekamy przez otwór. Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Rozkładamy na półmiskach, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
- 300 g mąki pszennej
- 7 żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
- cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do posypania
W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki