Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Strudel jabłkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Strudel jabłkowy - składniki:
  • 6 kwaśnych zielonych jabłek obranych i pokrojonych w półcentymetrowe plasterki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1.5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie ciasta filo (phyllo)
  • olej lub stopione masło
  • 1/2 szklanki pokruszonych ciastek migdałowych lub razowych herbatników
  • 1/2 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin
  • 40 dag jogurtu waniliowego
Strudel jabłkowy - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 170-180 st. C. Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj rodzynki, cukier i cynamon, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie (10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż 2 warstwy ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj olejem albo masłem i posyp pokruszonymi ciastkami. Przykryj 2 warstwami ciasta, posmaruj olejem lub masłem, posyp ciastkami. Przykryj następnymi 2 płatami ciasta, posmaruj olejem i posyp ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos: jogurt waniliowy wymieszaj z syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z malinami i sosem. Rada: Jeśli nie masz ciasta filo, użyj cienko rozwałkowanego francuskiego. Strudel będzie grubszy, ale równie smaczny.

Informacje o Strudel jabłkowy

  • Strudel jabłkowy

    Prawdziwymi artystami w robieniu strudla są Austriacy. Najważniejsze jest ciasto. Musi być cieniutkie jak papier. Potem wybór farszu. Może być słodki lub wytrawny. Ja lubię ten z jabłkami i rodzynkami. I koniecznie sos waniliowy! Pamiętam pewne urodziny... Dla solenizantki przyg

  • Ciasto z jabłkami 5 razy

    Ciasto z jabłkami 5 razy

    : Strudel jabłkowy z ciasta filo Wałek do ciasta nieprzywierający w okazje.info Dla wzbogacenia smaku, do tego ciasta dodaje się pistacje oraz calvados. Zobacz przepis na Szwajcarski placek z jabłkami GUARDINI Forma okrągła w okazje.info

  • Ciasto filo - jak kartka papieru

    Ciasto filo - jak kartka papieru

    ; Strudel jabłkowy z ciasta filo źródło: Okazje.info

  • Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

    Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

    w okazje.info Zamiast polewać je czekoladą, takie naleśniki możesz również przygotować z sosem waniliowym, np. z naszego przepisu na strudel jabłkowy z sosem waniliowym . Naleśniki: 25 dag mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 torebki cukru waniliowego 5 dag masła 1 kieliszek koniaku lub

  • Słodkie wspomnienia z wakacji

    Słodkie wspomnienia z wakacji

    nadzieniem jabłkowym, możesz przygotować go także z innymi owocami, np. gruszkami czy wiśniami (poza sezonem można użyć mrożonych). Strudel jabłkowy 300 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżka wody szczypta soli Farsz: 1 kg kwaśnych jabłek (np. reneta) 50 g

  • Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Volare Luminarc Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Strudel jest popularny szczególnie w kuchni austriackiej. Najstarszy przepis na to ciasto znajduje się w wiedeńskiej Bibliotece Miejskiej. Najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną. Strudel jabłkowy