Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Creme brulee

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Creme brulee - składniki:
Creme brulee - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Rozcinamy laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy je do śmietanki; wrzucamy także pustą laskę. Powoli doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na pół godziny, potem usuwamy laskę wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel. Powoli, stale ucierając, wlewamy waniliową śmietankę. Głęboką blachę wyściełamy kilkoma warstwami papierowego ręcznika albo lnianą ściereczką, ustawiamy w niej foremki napełnione masą waniliowo-śmietankową.Do blachy wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut. Masa powinna być ścięta na brzegach i lekko płynna w środku. Po ostudzeniu wstawiamy deser do lodówki (trzeba przykryć, bo chłonie zapachy!) na całą noc. Od razu po wyjęciu z lodówki posypujemy powierzchnię kremu cukrem i karmelizujemy palnikiem. Trzeba podać natychmiast - zimny, kremowy dół będzie wówczas pięknie kontrastował z gorącym, chrupiącym wierzchem.

Informacje o Creme brulee

  • Duże tabliczki Wedla. Z myślą o dzieleniu

    Duże tabliczki Wedla. Z myślą o dzieleniu

    Polaków - Tiramisu, Panna Cotta, Creme Brulee lub Brownie. Dzięki nim możemy udać się w kulinarną podróż po Europie bez wychodzenia z domu. Z myślą o poszukiwaczach niecodziennych doznań została stworzona seria czekolad Chrrrup!. Sekret tych czekolad tkwi w zaskakującym połączeniu karmelowego nadzienia

  • Słodki i radosny Dzień Kobiet z marką E.Wedel

    Słodki i radosny Dzień Kobiet z marką E.Wedel

    . Wyjątkowe czekoladki są również dostępne w znanym już wariancie Classic - to pralinki o smaku znanych deserów: Panna Cotta, Tiramisu i Creme Brulee zamknięte w pysznej, mlecznej czekoladzie. Kolejnym pysznym upominkiem są kultowe pianki Ptasie Mleczko? , doskonały pomysł na

  • E.Wedel - radość dla mam

    E.Wedel - radość dla mam

    & Orange oraz Caramel & Nuts w oryginalnej mlecznej czekoladzie E.Wedel. Z kolei odsłona Dark to nietypowe wariacje smakowe otulone czekoladą deserową - Lemon Tart, Chocolate Mousse & Orange oraz Pavlova Dessert. Możemy też wybrać praliny w wersji Classic o smakach: Panna Cotta, Tiramisu i Creme Brulee

  • Proste hiszpańskie menu dnia na lato

    Proste hiszpańskie menu dnia na lato

    hiszpańską tortillę [KUCHNIE ŚWIATA] Krem kataloński, czyli crema catalana,  to deser przypominający creme brulee. Od nieco bardziej znanego francuskiego przysmaku różni go aromat. Do kremu katalońskiego dodaje się skórkę z cytryny oraz cynamon, klasyczny creme brulee jest natomiast waniliowy

  • E.Wedel - radość dla mam

    E.Wedel - radość dla mam

    . Z kolei odsłona Dark to nietypowe wariacje smakowe otulone czekoladą deserową - Lemon Tart, Chocolate Mousse & Orange oraz Pavlova Dessert. Możemy też wybrać praliny w wersji Classic o smakach: Panna Cotta, Tiramisu i Creme Brulee. Czekoladki dostępne są w eleganckich opakowaniach idealnie

  • Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    creme brulee. W odróżnieniu od niego deser hiszpański przygotowuje się z mleka (a nie śmietanki) z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny (zamiast laski wanilii). Crema Catalana (krem waniliowy na gorąco) 300 ml mleka 200 ml kremówki skórka z 2 pomarańczy kawałek cynamonu rozcięta laska wanilii 5

  • Gotuj jak szef kuchni we własnym domu! Oto najlepsze przepisy kuchni francuskiej

    Gotuj jak szef kuchni we własnym domu! Oto najlepsze przepisy kuchni francuskiej

    . Autor: Olga Badowska Nie posiadasz palnika, a uwielbiasz creme brulee? Nie przejmuj się, i bez niego możesz zrobić na powierzchni deseru cukrową skorupkę. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 200 stopni Celsjusza (tylko górna grzałka oraz ewentualnie opcja 'grill') i włożysz do niego na chwilę

  • Z nutą wanilii - doskonałe słodkości

    Z nutą wanilii - doskonałe słodkości

    umyj, osusz, oberwij listki. Za pomocą małego nożyka oddziel krem od brzegów foremek i gotowy deser ostrożnie zsuń na talerzyki. Przed podaniem udekoruj sosem żurawinowym i listkami mięty. Autor: Robert Sowa Francuski creme brulee - schłodzony krem z żółtek i śmietanki, pokryty skorupką z